A tea észrevétlenül lett az életem része. Teával ébredek, teával fekszem, a kettő
között teát fogyasztok (feketét, fehéret, vöröset, zöldet, kínait, japánt és a többit).
Teát kínálok, kóstolok, és terjesztem a minőségi teázás örömét, miközben magam
is folyamatosan rácsodálkozom szépségére. Egy régi zen mondásban
összefoglalható ars poeticám: „Ülj le, és igyál egy csésze teát.”

Tanulmányaim:
Tea Sommelier Academy, Sri Lanka
Tea Tasting und Blending Weiterbildungen, Bremen
ETI Természetgyógyászati képzés, fitoterapeuta szakirány, Budapest
SZTE Bölcsészettudományi Kar, vallástudomány, Szeged
PTE Közgazdaságtudományi Kar, közgazdász Msc, Pécs
Rajabhat University, Chiang Mai, Thailand
KVIF idegenforgalmi és szálloda szak, Budapest

Ültetvényi és gyakorlati tanulmányokat a következő területeken folytattam:
India, Sri Lanka, Thaiföld, Nepál, Indonézia, Vietnám, Kína, Kenya, Dél-Afrika,
Argentína, Peru, Brazília és Mexikó.

Nagy örömömre szolgál, hogy tagja lehetek egy nemzetközi szinten is kiemelkedő tea oktatói gárdának. Külön büszkeség mindnyájunknak, hogy hazánkban intézményi kereteken belül a hatalmas Ceylon Tea Board (Ceylon Tea Szövetsége) támogatásával mi kezdhetjük el a jövő teás szakembereinek képzését. A Tea Akadémián teagyártási, ültetvényismeret és tea tasting oktatása, valamint orthodox és nem-camelia teák területei tartoznak hozzám. Angolul, németül és spanyolul oktatok.Lassan 18 éve annak, hogy először léptem Japán földjére, és pontosan ennyi ideje része életemnek a japán tea művészet is. A Japán bázisú, de egész világra
kiterjedő teaművész társadalom egy tagjaként foglalkozok Magyarországon a japán tea művészet megismertetésével, folytatok népszerűsítő és oktatói tevékenységet.

A tea művészet által definiált értékrend, gondolkodásmód elsajátításához sok-sok év gyakorlás, tanulás szükséges. De egy csésze finom maccha tea elkészítésének sajátos technikája rövidebb időn belül megtanulható. Ebben szeretnék az érdeklődőknek segítséget nyújtani.

Tea tanulmányaimat Kyotoban, Japánban végeztem az Urasenke tea irányzat iskolá- jában. Jelenleg a Magyarországi Japán Tea Egyesület művészeti vezetője vagyok.
A Tea Akadémián a japán teák témakörén belül, maccha készítést és a chanoyu eszközismeretét tanítom. Japánul és angolul oktatok.

Tóth Dénes vagyok ötven éves, történelem-filozófia szakon szereztem diplomát, majd hosszabb ideig a divatszakmában dolgoztam. Ezt követően feleségemmel teaházat alapítottam és jelenleg is szerkesztek néhány teával kapcsolatos honlapot.

A tea az ember kulturális örökségében időtöltés, szabadidős foglalkozás, ami nagyon sok területtel kapcsolódik, és amelynek gyakorlása során az egyén sok esetben megtalálja a szabadságát, hivatását, elköteleződését különféle
ízlések és eszmék iránt. Ezért van az, hogy a teával foglalkozva sokszor úgy érezzük, hogy végre valami olyat csinálunk, amiben igazán, természetes módon fejezhetjük ki érzéseinket anélkül, hogy hosszan kellene beszélnünk. A tea tehát számomra egy önképzés, egy nyelvjáték és egy lehetőség, hogy másokat tanítsunk, milyen sokféle és milyen szép a világ. Ha minden összejön, akkor
a tea is nagyon finom lesz. A Tea Akadémián zöld teákkal, puerh teákkal,
japán teákkal foglalkozom.

Biztos vagyok benne, hogy a Tea Akadémián végre egy olyan fórum jött létre, ahol megfelelő színvonalon valósulhat meg a teaismeretek átadása Magyarországon.